Wat is vintage?

Gepubliceerd op 8 september 2021 om 14:08

Ik wil graag dat mijn klanten mijn producten begrijpen. Ik merk namelijk dat ik soms veel te snel ga. Komt omdat ik ieder dag met vintage spullen in de weer ben, terwijl voor velen de term ‘vintage’ maar een vaag begrip is. Dus daarom een kort lesje vintage. We beginnen bij het begin: wanneer is iets vintage? En hoe zit dat met retro, antiek en tweedehands? Wie weet volgen er meer lessen!

 

Wanneer is iets vintage?

De term ‘vintage’ wordt tegenwoordig veel gebruikt en ook misbruikt (tot mijn ergernis). Het klinkt lekker hip, waardoor het in veel situaties misplaatst gebruikt wordt. Voorbeelden: een nieuwe kast - vers uit de fabriek - met een oude look, of een tweedehands trui van de Adidas uit 2008.. Nee jongens, dat is géén vintage. Vooral de goedkopere winkels kunnen er wat van (noem het dan op z’n minst vintage look). Tot zo ver mijn ergernis. De verwarring tussen tweedehands en vintage vind ik trouwens niet zo’n probleem. Hierdoor kopen namelijk steeds meer consumenten tweedehands – wat een goede trend is.

Maar goed: hoe zit het dan wel? Wat is vintage?

Vintage interieur (maar ook kleding) is meestal gemaakt tussen de jaren ’20 en de jaren ’80 van de vorige eeuw. In de periode kende de wereld nog geen consumptiemaatschappij als die we nu kennen, en werden de meubels gemaakt om voor de rest van je leven te gebruiken. Een investering in kwaliteit. De meubels die Seens verkoopt komen vooral uit de jaren ’50 tot jaren ’70. Simpelweg omdat ik die stijlen het mooist vindt.

 

Wat is het verschil tussen retro, antiek en vintage?

En hoe zit het dan met antiek en retro? Dat is toch ook oud? Klopt. Hier een tijdlijn:

Antiek: voor 1920 (ouder dan 100 jaar)

Vintage: 1920 – begin jaren ‘80

Retro: Alle (nieuwe) producten die geïnspireerd zijn op producten uit het verleden. Bijvoorbeeld een nieuw gemaakt teak dressoir in jaren ’60 stijl. Of nieuwe Nike sneakers met een ouderwetse look.

Tweedehands: al eens gebruikt door een ander. Vintage is dus (bijna) altijd tweedehands, maar tweedehands is niet altijd vintage.

 

Dus, als je in het vervolg in de kringloop loopt weet je het verschil. Maar wees niet de azijnpisser die roept 'dat is helemaal geen vintage' wanneer iemand een tweedehands kledingstuk voor zichzelf heeft gekocht en het vintage noemt. Is beter voor je relatie met deze persoon en beter voor het milieu. Moedig tweedehands aankopen altijd aan! ;) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.