Vintage vloerkleden, Perzische tapijten en Oosterse kleden

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 16:29

Wat is het verschil tussen een handgeknoopt en machinaal geknoopt tapijt?

Vloerkleden worden in verschillende prijscategorieën aangeboden. Maar hoe zit dat? Wat is het verschil tussen een Oosters en Perzisch tapijt en wanneer is iets handgeknoopt of machinaal geknoopt? Seens verkoopt vooral Perzische en Oosterse tapijten en legt het je uit.

 

Materialen van een vloerkleed

Wellicht is het je al opgevallen: voor een handgeknoopt tapijt betaal je meer dan voor een machinaal geknoopt kleed. Klinkt logisch, want handwerk is duurder dan wanneer een machine een kleed in elkaar zet. Maar wat is het verschil?

De handgeknoopte tapijten komen meestal uit het Midden Oosten. Perzische tapijten komen uit Iran en Oosterse tapijten komen uit Afghanistan, India of Pakistan. In tegenstelling tot machinaal geknoopte tapijten zijn deze vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen: wol en katoen.

Machinaal geknoopte kleden zijn meestal gemaakt van gedeeltelijk synthetische stoffen in combinatie met natuurlijke materialen.

De natuurlijke materialen van een Perzisch tapijt, of Oosters karpet, maakt de kwaliteit hoger. Wol en katoen zijn over het algemeen slijtvaste materialen die goed tegen vuil kunnen. Deze kleden zijn meestal ook een stuk zwaarder.

 

Hoe lang duurt het maken van een Perzisch tapijt?

Een groot verschil tussen machinaal en handgeknoopte vloerkleden is tijd. Het maken van een tapijt met de hand is een intensieve, tijdrovende klus. Voor een groot Perzisch kleed (bijvoorbeeld 4 bij 5 meter) kan men wel 5 jaar bezig zijn. Het zijn duizenden, zo niet miljoen knoopjes die met de hand gedaan worden. Je snapt daarom dat de prijzen hoger liggen dan bij een machinaal geknoopt tapijt.

 

Wat maakt een Perzisch kleed of Oosters tapijt uniek?

Een Oosters tapijt of een Perzisch tapijt zal nooit helemaal perfect zijn. In tegendeel zelfs; de ‘foutjes’ zijn deel van het kleed. Zo zullen bepaalde elementen die symmetrisch horen te zijn, misschien niet exact symmetrisch zijn. Dat komt simpelweg omdat het mensenwerk blijft.

Dit kun je zien aan de onderkant van een handgeknoopt kleed. Daar zul je ook zien dat de onderkant vaak bijna net zo mooi is als de bovenkant doordat het bijna net zo kleurrijk is. Dat zul je bij een machinaal geknoopt tapijt niet zien, omdat die anders geweven is. Daar is de onderkant vaak een stuk saaier en kleurlozer dan de bovenkant.

Komt er dus eigenlijk op neer dat ieder Perzisch tapijt, of Oosters kleed uniek is! Geen enkel handgeknoopt tapijt zal precies hetzelfde zijn.

 

Het kost dus veel meer werk om een Perzische en Oosterse karpetten te maken. Het is een duurdere investering, maar dan heb je wel wat unieks. De kleden behouden – mits je er goed mee omgaat – hun waarde en gaan door hun prachtige kwaliteit jaren, zo niet generaties lang mee!

 

Op zoek naar een mooi vintage kleed, Perzisch tapijt of Oosters kleed? Bekijk het aanbod vintage vloerkleden van Seens!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.