DORIA: de mooiste vintage lampen

Gepubliceerd op 4 november 2023 om 12:10

Verlichting is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, of het nu in onze huizen, kantoren of openbare ruimtes is. Achter de schermen van de lampenindustrie schuilen echter verhalen van innovatie, vakmanschap en design. Een van de namen die altijd prominent aanwezig is geweest in de wereld van verlichting is "DORIA." Laten we een duik nemen in de geschiedenis en het erfgoed van dit iconische lampenbedrijf!

De geschiedenis van DORIA 

Het internationaal gerenommeerde merk DORIA is in 1945 opgericht in Sonnfeld, Duitsland. Naast glasproductie produceerde ze de meest bijzondere, innovatieve lampen van de mooiste kwaliteit ontworpen door belangrijke ontwerpers. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog bevond Duitsland zich in een periode van wederopbouw en economische heropleving. Dit was ook de tijd waarin de ontwerpwedstrijd "Die gute Industrieform" werd geïntroduceerd om kwaliteit en innovatie in de Duitse industrie te bevorderen. DORIA profiteerde van deze gunstige omstandigheden en begon al snel met de productie van glazen lampenkappen. In de jaren ’60 en ’70 beleefde het bedrijf haar hoogtij. 

Handgemaakt Vakmanschap

Wat DORIA vanaf het begin onderscheidde, was de nadruk op handgemaakt vakmanschap en aandacht voor detail. De lampen van DORIA worden gekenmerkt door hun kwaliteit en esthetiek. In de vroege jaren specialiseerde DORIA zich voornamelijk in glazen lampenkappen. Deze werden met de hand geblazen, waardoor elk stuk uniek was. De materialen en technieken die werden gebruikt bij de productie van DORIA-lampen zijn van de hoogste kwaliteit, wat zorgt voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Iconische Collecties

Door de jaren heen heeft DORIA talloze iconische collecties gecreëerd die de tand des tijds hebben doorstaan. Enkele van hun beroemde ontwerpen omvatten hanglampen, wandlampen, tafellampen en vloerlampen. Het "Doria Leuchten" -merk staat symbool voor kwaliteit en elegantie.

De "Ice Glass" -collectie is een van de meest erkende en gewaardeerde series van DORIA. De lampenkappen in deze serie hebben een subtiel patroon dat doet denken aan ijskristallen en zorgt voor een geweldige lichtspreiding.

Het einde van DORIA

DORIA had zichzelf gevestigd als een van de leidende namen in de wereld van verlichting. Hun toewijding aan vakmanschap en innovatie, samen met hun tijdloze ontwerpen, hebben hen geliefd gemaakt bij interieurontwerpers en verlichtingsliefhebbers over de hele wereld.

Toen in de jaren ’80 de massaproductie van glas steeds meer opkwam ging het bedrijf failliet ten gevolgen van de goedkopere concurrentie. Zonde! Waren er maar méer van deze handgeblazen lampen gemaakt.

 

Seens vintage en DORIA

DORIA is een van onze favoriete merken als het gaat om lampen. Het vakmanschap straalt er vanaf. Wij hebben geregeld lampen van Doria op voorraad. Omdat het bedrijf niet meer bestaat, maakt dat ze extra uniek.

Check onze actuele lampenvoorraad hier

 

DORIA lampen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.