Murano Glas: kunst uit Venetië

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 11:53

Murano glas, dit ambachtelijke vakmanschap is al eeuwenlang een symbool van Venetië. Dit fijne glaswerk, dat zijn oorsprong heeft op het eiland Murano in de Venetiaanse lagune, is wereldwijd bekend om zijn unieke esthetiek en vakmanschap. We leggen je graag wat meer uit over de geschiedenis, het productieproces van Murano glas, en wat het zo bijzonder maakt.

Geschiedenis van Murano Glas

De geschiedenis van Murano glas begint in de 13e eeuw, toen de Venetiaanse regering besloot om alle glasblazers in Venetië te verbannen naar het eiland Murano. Deze beslissing werd genomen om het risico op brand in de stad Venetië te verminderen, aangezien de glasovens een aanzienlijk brandgevaar met zich meebrachten. Murano glasblazers mochten niet van het eiland af, wat niet zo gezellig is, maar dit was zodat ze hun geheime technieken niet zouden door vertellen. Als gevolg hiervan bloeide Murano uit tot een centrum voor glasproductie. 

Murano glasblazers hebben de kunst van het glasblazen door de eeuwen heen geperfectioneerd, en hun vakmanschap is overgedragen van generatie op generatie. Het resultaat is een rijke erfenis van prachtig glaswerk dat wereldwijd wordt bewonderd.

Productieproces 

Het proces van het maken van Murano glas is een complexe en tijdrovende ambacht. Het begint met het smelten van zand, soda en kalksteen bij hoge temperaturen om een vloeibare glasmassa te creëren. Vervolgens wordt deze massa opgerold aan het uiteinde van een blaaspijp, waar de glasblazer zijn vaardigheid gebruikt om het te vormen en te manipuleren.

Een van de meest iconische technieken in Murano glas is het "millefiori" of duizend bloemen. Hierbij worden kleurrijke glazen staven samengevoegd en in plakken gesneden, waardoor een patroon van bloemen ontstaat dat door het glas loopt. Dit proces vereist uiterste precisie en geduld.

Na het vormen en decoreren wordt het glas langzaam afgekoeld in een speciale oven om spanningen in het glas te voorkomen. Dit is een cruciale stap om de duurzaamheid van het afgewerkte product te waarborgen.

De Verscheidenheid van Murano Glas

Murano glas staat bekend om zijn veelzijdigheid. Of je nu geïnteresseerd bent in delicate vazen, kleurrijke kroonluchters, unieke sieraden, of prachtige sculpturen, er is altijd wel iets dat bij je smaak past. De rijke kleurenpaletten en de onderscheidende ontwerpen maken Murano glas een geliefd decoratief element in huizen over de hele wereld.

Iconisch glaswerk

Wat maakt Murano glas zo bijzonder en tijdloos? Ten eerste, de ongeëvenaarde kwaliteit en vakmanschap. Elk stuk is met de hand vervaardigd door bekwame ambachtslieden, wat resulteert in unieke, met liefde gemaakte kunstwerken.

Bovendien heeft Murano glas een rijke geschiedenis en culturele betekenis. Het vertegenwoordigt de erfenis van Venetië en haar vermogen om pracht en praal te creëren. Het glas is een symbool van elegantie en schoonheid dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Ten slotte is het verzamelen van Murano glas een passie geworden voor velen over de hele wereld.

Murano glas is meer dan alleen een glasproduct; het is een kunstvorm die de eeuwen heeft doorstaan. De combinatie van geschiedenis, vakmanschap en schoonheid maakt het een geliefd symbool van Venetië en een prachtige toevoeging aan elk huis. Of je nu een ervaren verzamelaar bent of gewoon op zoek bent naar een uniek decoratief stuk, Murano glas heeft voor iedereen iets te bieden.

Seens Vintage en Murano glas

Bij Seens verkopen we voornamelijk lampen die gemaakt zijn met Murano Glas. Deze lampen komen vooral uit de jaren '60 en '70. Een voorbeeld hiervan is de teardrop lamp van Paolo Venini - gemaakt met druppels van Murano glas. Hieronder vind je een aantal voorbeelden hiervan.

Daarnaast heeft het merk DORIA ook regelmatig samenwerkingen gehad met de glasblazers van Murano. Ook daarvan hebben wij wel eens lampen te koop. 

Lampen met gemaakt met Murano glas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.